Plány 2019

02.03.2019 11:45

Protože už se blíží jaro a lidé se začínají ptát po miminkách, pokusím se zveřejnit náš plán pro letošní rok.

Fretčí pokoj budeme dodělávat nejspíš až v průběhu května, tudíž teď stále úplně nevítám návštěvy, zvláště ty "první", kteří nás ještě neznají, nebudí to úplně ideální dojem, fretčí pokoj je teď na půl skladiště a není to nic reprezentativního. Zlatý mrňavý byt na Dejvicích, kde byl "fretčí pokoj" chodba.. Čím větší prostor, tím větší práce. Budu se také snažit zbavit nadbytečných klecí, které tento skladový dojem budí, práší se na ně, fretky z nich mají akorát tak schovávačku a prostor, kam si v nestřeženém okamžiku schovat svůj úlovek. Samozřejmě si ho všimnete až když začne být cítit.. 

 

Pro letošní rok mám domluveného Yggiho z našeho loňského vrhu na krytí děvčat, abychom zajistili co nejvyšší variabilitu genů do budoucího chovu a panička mohla Yggiho brzy vykastrovat. K Yggimu je nepříbuzná Arya i Speedy. Obě děvčata jsou již starší, tedy letos poslední sezóna, kdy se chci pokoušet o potomky, u obou by šlo o 2.a poslední vrh, pokud se samozřejmě zadaří. Obě děvčata jsou zdravá a v dobré kondici, nicméně obě čeká preventivní vyšetření a podle toho uvidíme, jestli vůbec krýt nebo rovnou kastrovat. Předpokládám ale, že alespoň jeden vrh bychom se pokusit mohli, stojím samozřejmě o obě větve genů, ale nebudu nic lámat přes koleno, jen proto, že někdo chce miminko po té nebo té samičce. Všechna miminka budou v každém případě zbarvení black sable, rozdíl bude jen v % tchoře v krvi, po Arye ke 100%, po Speedy 50%. Povahově jsou všichni 3 vyrovnaní a přátelští, Yggi je ještě mladý Janek, ale nic, co by nezvládl i dobře připravený začátečník, což je i Yggiho panička, která Yggiho zvládá i s malým dítětem bez problémů. Yggy byl v prosinci na výstavě uchovněn jako Velmi vhodný k chovu.

Yggdrasil - na fotce půl roku, fotka z domova od paničky :)

Pro každý z vrhů budu hledat jednoho páníčka, který bude ochotný nechat si doma říjného samce (popř. po dohodě s použitím Suprelorinu či přechodného pobytu u nás) pro účely našeho chovu (Shelly´s Ferrets či případné výjimky mnou určené - tedy nebude krýt každou samici, jejíž majitel o to požádá, ale veškerá případná krytí budou v mé režii). Z vlastní zkušenosti vím, že říjný samec je "nejhorší" první - druhou sezónu, kdy se "vybije" většinou dostatečně a další roky už se s ním dá vyjít bez větších výkyvů, samozřejmě je v říji více cítit, ale není už tak extrémně pominutý, někteří ve svém už ani neznačkují, je to samozřejmě individuální. Takového majitele čekají stejné podmínky jako každého jiného s tím rozdílem, že bude tak trochu "buzerován" a dokud nepovolím nebude kastrován, pokud bude stav neúnosný, můžeme se o tom pobavit a chlapeček by byl buďto dočasně u mě, nebo bych si ho vzala úplně na zpět a nebo by se případně skutečně vykastroval, ale to až v krajním případě. Takový majitel doma také nesmí mít nekastrovanou samici nebo je musí mít odděleně. Pro majitele by byl chlapeček jako mazlík zdarma, u kterého bude hradit pouze běžnou péči. Chovnost, potřebné výstavy apod. hradím sama, v případě nutnosti Suprelorin si majitel také hradí sám, ráda bych, kdyby se to bez chemie obešlo, ale z hlediska chovu je to pro mě lepší, ikdyž ne ideální varianta. Další dle dohody. Pokud by se tady nějaký takový trochu "blázen" našel, nestyďte se mě kontaktovat :) . Preferuji zájemce se zkušenostmi.

 

Krytí Electric je plánované až na sezónu 2020, samozřejmě pokud by od starších děvčat žádné krytí nedopadlo, karty se mohou zamíchat, nicméně aktuálně to v plánu není a když, tak spíš až později.

Patience stále zvažuji, asi by záleželo na samci, jako matka byla skvělá, nicméně mě mrzí, že se nechce přátelit s návštěvami, holčičky po ní mohou být problematičtější, v jejím případě nebudeme na nic tlačit, pokud se naskytne ideální příležitost - proč ne, ale rozhodně ne za každou cenu.

 

Sezóna nám pomalu začíná a zatím to vypadá, že by se během března mohlo stihnout krýt, vše ale záleží na děvčatech a na počasí :) . Změny se pokusím včas hlásit.

 

Rezervace přijímáme zatím na chlapce i děvčata, podmínky a detaily viz ZDE

 

Případné zájemce prosím o trpělivost v komunikaci se mnou, především začátkem dubna, kdy budu mimo ČR.

 

Další ročník Furry Snakes se již připravuje, brzy uveřejníme přesný termín výstavy :) . Událost se bude sdílet na fretkařských skupinách na FB a samozřejmě dojde pozvolna i k úpravám na WEBu .

 

Fretčí kemp letos asi nezvládneme, ale kdo o něm ještě neví a chce si zavzpomínat na letní tábory ve společnosti podobně mentálně smýšlejících lidí, vřele doporučuji :) . Detaily ZDE.